Φωτισμός και Διακόσμηση

Φωτιστικά Τοίχου

Τα φώτα τοίχου φαίνεται να είναι ένα αμφιλεγόμενου θέμα. Οι άνθρωποι είτε τα αγαπούν είτε τα μισούν. Για μερικούς, είναι ένας κομψός τρόπος για να προσθέσετε φωτισμό σε ένα δωμάτιο. Για άλλους, τα φώτα τοίχου είναι υπερτιμημένα αλλά στις προτιμήσεις τους βρίσκονται ψηλά τα φώτα οροφήςδαπέδου και επιτραπέζιου φωτισμού.  Αν παραθέταμε ένα μόνο επιχείρημα αυτό θα ήταν σίγουρα η εξοικονόμηση χώρου που μας προσφέρει και ο έμμεσος φωτισμός στον χώρο. 

Ας δούμε ένα παράδειγμα 

Έχοντας ένα φως τοίχου αν το συγκρίνουμε με ένα πορτατίφ το οποίο τοποθετημένο σε ένα κομοδίνοθα έχετε περισσότερο χώρο για περιοδικάλουλούδια και ούτω καθεξής.  Ένα φωτιστικό μπορεί και είναι ικανό να προσθέσει έναν μοναδικό χαρακτήρα σε έναν τοίχοΒάζοντας ένα όμορφο επιτοίχιο φως θα δημιουργήσει ένα καταπληκτικό εστιακό σημείο δηλαδή με απλά λόγια θα τραβά τα βλέμματα. 

Ο φωτισμός τοίχου είναι η τέλεια προσθήκη σε οποιοδήποτε δωμάτιο. Η πινελιά αυτή είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γίνει ένας χώρος ακόμα πιο ζεστόςφιλόξενος αλλά και πλήρης. Τα επιτοίχια φωτιστικά κάνουν ένα δωμάτιο να αισθάνεται πιο φωτεινό και μεγαλύτερο, δημιουργώντας μια ευχάριστη ατμόσφαιραΑκόμα εξισορροπούν τις διάφορες πηγές φωτός που υπάρχουν μέσα στον χώρο και προσθέτουν αυτό το κάτιδηλαδή αυτό το λίγο παραπάνω για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διακόσμηση. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να κάνουμε κυριολεκτικά ένα σπίτι να νιώθει σαν σπίτι. 

 

Πού πρέπει να χρησιμοποιήσω το φωτισμό τοίχου;

 

Τα φώτα τοίχου μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε οποιοδήποτε δωμάτιο, σε εσωτερικούς ή και εξωτερικούς χώρους. Μια απλίκα τοίχου αν δουλεύει παράλληλα με τα φώτα οροφής, μπορεί να προσφέρει συμπληρωματικό φωτισμό. Ενώ αντιθέτως, με τη αποκλειστική χρήση επιτοίχιου φωτισμού αντί του φωτιστικού οροφής δημιουργεί ένα πιο ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα 

Στα μπάνια, ο καθρέφτης και ο νιπτήρας αποτελούν ίσως το βασικότερο κομμάτι του χώρου που πρέπει να φωτιστούν. Για να το πετύχετε αυτό τοποθετήστε στις δύο άκρες του καθρέφτη απλίκες για να απαλλαγείτε από τυχόν περιττές σκιές που μπορεί να δημιουργηθούν στο πρόσωπό σας

Δειτε τα φωτιστικά απλίκες για μπανιο εδώ

fotistiko mpaniou

Σε ένα γραφείο, ένα τοίχοτοποθετημένο φωτιστικό απλίκας με σπαστό βραχίονα είναι μια πρακτική και εναλλακτική λύση έναντι σε μια παραδοσιακή λυχνία γραφείου. Το πλεονέκτημα της λύσης αυτής θα ήταν η απελευθέρωση της επιφάνειας του γραφείου σας. 

Σε χώρους όπου τα λαμπατέρ ή τα δαπέδου θα δημιουργούν το μεγαλύτερο μέρος του φωτός, τα φώτα τοίχου θα εξακολουθούν να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια. Σκοπός τους θαναι να προσθέσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα αλλά και να φωτίζουν τις γωνίες που θα έχουν σκιά μετά την δύση του ηλίου. Δοκιμάστε να τοποθετήσετε δεξιά και αριστερά στα μεγάλα παράθυρα απλίκες τοίχου για να μιμηθείτε το φως της ημέρας. Μπορείτε να προσθέσετε ακόμα, μια απλίκα, κοντά σε μια ιδιαίτερα σκοτεινή γωνία ή δίπλα σε μια πόρτα για να φωτίσετε τον διάδρομο προς το δωμάτιο. Τέλος μια καλή και πρακτική λύση θα ήταν να χειρίζεστε τα φώτα σας με ξεχωριστούς διακόπτες ώστε να ασκείτε μεγαλύτερο έλεγχοΧρησιμοποιήστε διακόπτες dimmer που σας επιτρέπουν να αλλάζετε και να καθορίζετε την διάθεση του δωματίου. 

Πόσα επιτοίχια φώτα χρειάζομαι; 

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα φωτιστικά σας πρέπει η τοποθέτηση να είναι ακριβής. Μια καλή κατευθυντήρια αρχή θα ήταν να τα κρεμάσετε λίγο πάνω από το ύψος των ματιών σας (1.6 έως 1.8 μέτρα). Πρέπει να λάβετε επίσης υπόψη το ύψος των οροφών αλλά και το μέγεθος του φωτιστικού. 

Δείτε απλίκες για το σπίτι σας εδώ

Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι ανεξάρτητα από το ύψος που κρεμάτε το φως στον τοίχο σας, δεν θα πρέπει να έρχεται σε απευθείας επαφή το μάτι με έναν γυμνό λαμπτήρα. 

Τα φώτα τοίχου χρησιμοποιούνται συνήθως στους διαδρόμους. Αν τοποθετήσουμε όμως πολλά φώτα θα μοιάζει με διάδρομο γυμναστηρίου. Ένα φωτιστικό κάθε 2.5 έως 3 μέτρα θα πρέπει να είναι αρκετό. 

Τέλος, πρέπει να εξετάστε το πόσο προεξέχει από τον τοίχο. Οι στενότεροι διάδρομοι, σκάλες και τα δωμάτια με συχνή κυκλοφορία εξυπηρετούνται καλύτερα από φωτιστικά που διατηρούν χαμηλό προφίλ 

Τι γίνεται αν δεν έχω  παροχή ρευματος στον τοίχο; 

Είτε είστε ενοικιαστής ή απλά δεν θέλετε να φωνάξετε έναν ηλεκτρολόγο, τότε είστε τυχεροί γιατί λύσεις υπάρχουν και για εσάς! Μπορείτε λοιπόν και εσείς  να τοποθετήσετε φώτα τοίχου στο σπίτι σας. Υπάρχουν πολλά φωτιστικά τα οποία τα στηρίζετε στο σημείο όπου σας βολεύει και συνδέονται με καλώδιο σε μια απλή πρίζα. Είναι ιδανικά για τις δύο πλευρές ενός κρεβατιού, σε μια γωνιά ανάγνωσης ή σε ένα γραφείο στο σπίτι. Όποιο φωτιστικό και να επιλέξετε από το fotistiko.gr μπορούμε να το τροποποιήσουμε και να προσθέσουμε μια μπρίζα με διακόπτη χωρις να χαλάσει η αισθητική του.

Πώς συνδυάζω τα φωτιστικά τοίχου με τα υπόλοιπα δωμάτια; 

Μπορείτε εύκολα να ενσωματώσετε τα φώτα τοίχου στη διακόσμησή σας εφόσον πρώτα ξεκαθαρίσετε τον λόγο τον οποίο τα χρειάζεστε. Για παράδειγμα, η εγκατάσταση μιας λυχνίας ανάγνωσης εξαρτάται από το πού βρίσκεται ο καναπές σας ή η αγαπημένη σας καρέκλα στο δωμάτιο 

Δεύτερον, η ανάγκη σας επικεντρώνεται περισσότερο στη διακόσμηση ή τη χρησιμότητα 

Ενώ υπάρχουν εκατοντάδες επιλογές που συνδυάζουν τη διακόσμηση και τη λειτουργικότητα, μπορείτε να περιορίσετε τις επιλογές σας. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσετε εάν το φως του τοίχου σας θα πρέπει να αναμιγνύεται διακριτικά στον χώρο ή να αποτελέσει ένα εστιακό σημείο. 

Τα ουδέτερα μέταλλα με λευκό γυαλί ή κρύσταλλο είναι κλασικές επιλογές, αλλά υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από φώτα τοίχου που κυμαίνονται από  τα σύγχρονα έως vintage σε σχεδόν κάθε χρώμα, φινίρισμα και σχήμα 

Δεν υπάρχει γραμμένος κανένας κανόνας που να αναφέρει ότι οι απλίκες σας θα πρέπει να ταιριάζουν με το κεντρικό φωτιστικό σαςΜην φοβάστε να τα αναμίξετε με διαφορετικά χρώματα και στυλ. 

Πώς μπορούμε να φωτίσουμε τα έργα τέχνης μας; 

Υπάρχουν αρκετές επιλογές για να φωτίσουμε έργα τέχνης όπως πίνακες στον  τοίχο. Η διαδρομή που θα ακολουθήσετε εξαρτάται από την διαμόρφωση του χώρου σαςΜπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε μια απλή απλίκα για τον φωτισμό μίας εικόνας, η οποία μπορεί να είναι είτε συνδεδεμένη με καλώδιο είτε εντοιχισμένη. Το μέγεθος του πίνακα θα καθορίσει το μέγεθος του απαιτούμενου φωτός

Δειτε φωτιστικά τοίχοι πίνακα LED ή με λάμπες

fotisitko pinaka

Τα προβολάκια με ελεγχόμενο έλεγχο φωτισμού και αντανάκλασης είναι ένας πολύ καλός τρόπος να φωτίσετε μεμονωμένα έργα τέχνης και μπορεί επίσης να είναι πολύ αποτελεσματικός για τα γλυπτα. Μπορούν να τοποθετηθούν σε εσοχή ή να τοποθετηθούν σε επιφάνεια και σας δίνουν την ελευθερία να προσαρμόσετε την κατεύθυνση του φωτός ώστε να ταιριάζει καλύτερα στην συλλογή σας. Βεβαιωθείτε πάντοτε ότι το εύρος της ακτίνας που επιλέγετε είναι κατάλληλη. Δηλαδή στενή για ένα μικρό κομμάτι αλλά ευρεία για ένα μεγάλο κομμάτι. 

Τι πρέπει να γνωρίζω για το φωτισμό των σκαλοπατιών μου; 

Για τον φωτισμό της εσωτερικής σκάλας μπορούμε να πούμε δύο πράγματα. Από την μια μεριά έχουμε μια σκάλα η οποία μας προσφέρει πρακτική λειτουργία και από την άλλη αυτό δεν πάει να πει ότι δεν μπορούμε να την ομορφύνουμεΣτο σκοτάδι όταν κατεβαίνουμε τις σκάλες νιώθουμε μια ανασφάλεια, έτσι παρέχουμε κάποιες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε τη σκάλα σας σωστά φωτισμένη και έτσι ασφαλέστερη στη χρήση. 

Μια επιλογή είναι να εγκαταστήσετε φωτισμό στον τοίχο δίπλα στις σκάλες. Ανάλογα πάντα με το μέγεθος η εισαγωγή του φωτισμού σε κάθε τρία ή τέσσερα σκαλοπάτια πρέπει να είναι αρκετά. Σε αυτή την περίπτωση, ένα φωτιστικό σε ορθογώνιο σχήμα θα ταιριάζει απόλυτα. Μια άλλη ιδέα είναι να ρυθμίσετε τους λαμπτήρες έτσι, ώστε να λάμπουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις και να συμβάλλουν στη συνολική εσωτερική διακόσμηση. 

Επιπλέον μπορείτε να βάλετε ταινία LED χαμηλής έντασης σε όλο το πλάτος των σκαλοπατιών. Είναι λίογ πιο κοστοβόρα λύση αλλά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό

Αν έχετε μια ανοιχτή σκάλα η οποία δεν διαθέτει στηρίγματα μπορείτε να τοποθετήσετε φώτα κάτω από κάθε σκαλοπάτι.

 

Fun Fact για τον έμμεσο φωτισμό:

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία τάση για περιφερειακό φωτισμό, ενώ αποφεύγουν πολλοί το κεντρικό φωτιστικό στον χώρο. Ο σωστός περιφερειακός επιτυνγάνεται με ταινίες led και απλίκες τοίχου! Με αυτός τον τρόπο δεν υπάρχει μια πηγή φωτισμόυ ωστε να δημιουργει σκιές, υπάρχουν πολλές πηγές για ομοιόμορφο φωτισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *