Φωτισμός και Διακόσμηση

Φωτιστικά Εξωτερικού χώρου

Τα πάντα για τον εξωτερικό φωτισμό

Οι περισσότεροι όταν σκέφτονται τον φωτισμό σε ένα σπίτι, η πρώτη εικόνα που τους έρχεται στο μυαλό είναι ο εσωτερικός φωτισμός. Ωστόσο αυτό είναι φυσικό επειδή τείνουμε να χρησιμοποιούμε το εσωτερικό ενός σπιτιού περισσότερο. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα άλλο μέρος του σπιτιού το οποίο χρειάζεται φωτισμό επίσης. Ο εξωτερικός φωτισμός για το εξωτερικό χώρο του σπιτιού μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι η κατανομή καλύτερου φωτισμού για την είσοδο και την έξοδο του οικήματος σας. Παρέχοντας λοιπόν όμορφες αντανακλάσεις κατά το σούρουπο αλλά και κατά την διάρκεια της νύχτας θα σας επιτρέψει παραδείγματος χάρη να μετατρέψετε κατάλληλα έναν υπαίθριο χώρο για μια μεγάλη συγκέντρωση. Όπως και για όλες τις άλλες πτυχές του σπιτιού σας, έτσι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γνωρίζετε και για την επιλογή εξωτερικού φωτισμού. Εδώ θα εξετάσουμε και θα σας προτείνουμε μερικές σημαντικές προτάσεις για τον εξωτερικό φωτισμό.

Φωτιστικά για την εξωτερική σας πόρτα:

Τα φωτιστικά εξωτερικού χώρου μπορούν (και συχνά πρέπει) να είναι μεγαλύτερα από αυτά που χρησιμοποιούνται στους εσωτερικούς χώρους. Αν διαθέτετε το χώρο μην διστάσετε να τα χρησιμοποιήστε. Ωστόσο, μην καταλήξετε σε υπερβολές σε ό,τι αφορά το μέγεθος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις όπου θα θελήσετε να χρησιμοποιήσετε ένα ζευγάρι φωτιστικών πλευρικά της πόρτας σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο γενικός κανόνας είναι η χρησιμοποίηση ενός μεγέθους φωτιστικού το οποίο δεν θα ξεπερνά το ¼ της πόρτας. Αν χρησιμοποιείτε μόνο ένα φωτιστικό, το μέγεθος του μπορεί να είναι περίπου το 1/3 της πόρτας.

Γενικά είναι όμως, καλύτερα να τοποθετήσετε ένα μεγάλο φωτιστικό παρά έναν πολύ μικρό. Ένα αρκετά μικρό φωτιστικό θα φαίνεται χαμένο-απομονωμένο και δεν θα παρέχει το φως που χρειάζεστε πραγματικά για τον υπαίθριο χώρο σας.

Εξωτερικά φωτιστικά τοίχου για την βεράντα ή το γκαράζ σας:

Μια δημοφιλής μορφή εξωτερικού φωτισμού είναι να τοποθετήσετε ένα φως στους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού σας. Ιδανική λύση θα ήταν να τοποθετήσετε εξωτερικά φώτα κοντά στις περιοχές όπου θα καθόσασταν ή θα δουλεύατε κατά τις απογευματινές – νυχτερινές ώρες.

Ένας εξωτερικός φωτισμός μπορεί να τοποθετηθεί δίπλα σε μια βεράντα, μπροστά από ένα γκαράζ ή σε μια πλευρική πόρτα. Επίσης θα χρειαστείτε επαρκή φωτισμό περιμετρικά του κτιρίου ανάλογα φυσικά με τον τρόπο πρόσβασης και μετακίνησης που προσφέρει. Τέλος, μπορείτε να εγκαταστήσετε φωτισμό κοντά σε οποιοδήποτε μονοπάτι που θα χρειαστεί να περπατήσετε για την δική σας ασφάλεια.

Φωτισμός βεράντας:

Τα φώτα της βεράντας τοποθετούνται συνήθως από την πλευρά της εισόδου. Τα εξωτερικά φώτα τοίχου έχουν σχεδιαστεί για να διαχέουν το φως σε μια τοπική περιοχή, προς τα έξω και προς τα κάτω.

Τα εξωτερικά φωτιστικά ή οι απλίκες εξωτερικού χώρου πρέπει να τοποθετούνται κοντά στο ύψος των ώμων. Έτσι το φως θα διαχέεται προς τα κάτω για να σας βοηθήσει πχ να βρείτε τα κλειδιά σας. Επίσης θα φωτίζονται τα σκαλοπάτια που οδηγούν προς την είσοδο, για να σας παρέχουν ασφάλεια.

Φωτισμός γκαράζ:

Μια άλλη δημοφιλής επιλογή είναι η τοποθέτηση εξωτερικών φώτων στους τοίχους της κάθε πλευράς ενός γκαράζ. Αυτός ο φωτισμός θα σας βοηθήσει να δείτε τον δρόμο αλλά και την γύρω περιοχή.

Τα εξωτερικά φώτα στην πόρτα του γκαράζ λειτουργούν εξαιρετικά ως ένα καλωσόρισμα όταν επιστρέφετε στο σπίτι τις βραδινές ώρες. Συνήθως τα φώτα στο γκαράζ μπορούν να τοποθετηθούν μακριά από την μπροστινή είσοδο σας, οπότε ένας συνδυασμός φωτισμού γκαράζ και φωτισμού της βεράντας συνδυαστικά λειτουργούν πολύ καλά.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξτε έναν προβολέα ή φωτισμό με αισθητήρα κίνησης στο γκαράζ σας για να ανάβει κάθε φορά που κάποιος οδηγείται προς αυτό.

Συνδυάστε τα χρώματα των φωτιστικών εξωτερικά με το σπίτι σας

Προσπαθήστε να ακολουθήστε τους ίδιους χρωματικούς κανόνες για τον εξωτερικό φωτισμό όπως και με τον εσωτερικό φωτισμό. Όπως είναι φυσικό, στους εσωτερικούς χώρους δεν θα επιλέγατε ένα φωτιστικό που έρχεται σε αντίθεση με το χρώμα των τοίχων ή την σχεδίαση ενός δωματίου. Η ίδια λογική ισχύει και για τα υπαίθρια φωτιστικά σας. Επιλέξτε λοιπόν ένα χρώμα που να συμπληρώνει το εξωτερικό του σπιτιού σας. Ο χαλκός είναι μια εξαιρετική επιλογή η οποία συνδυάζει γήινους τόνους, ενώ ο χυτοσίδηρος (μαντέμι) σας παρέχει ένα ακόμα μεγαλύτερο φάσμα επιλογών.

Σποτάκια ή προβολείς εξωτερικού χώρου?

Η βασική διαφορά μεταξύ του προβολέα και τα σποτάκια είναι το εύρος και η  εξάπλωση των ακτίνων φωτός.

Τα σποτάκια προβάλλουν μια συγκεντρωμένη, στενή δέσμη φωτός που συνήθως είναι γύρω στις 45 μοίρες. Είναι πιο εύκολο να στοχεύσετε και να τα προσαρμόσετε έτσι ώστε να προβάλετε συγκεκριμένα σημεία, όπως αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες ή κάποιο χαρακτηριστικό του τοπίου.

προβολάκια εξωτερικού χώρου

Οι προβολείς γενικά διαθέτουν μια διευρυμένη ακτίνα και φτάνει μέχρι τις 120 μοίρες. Εάν θέλετε να ρίξετε φως σε γενικές περιοχές, όπως τον διάδρομο σας χρησιμοποιήστε έναν προβολέα. Επίσης παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια και ορατότητα.

Η εφαρμογή και η χρήση χωνευτών στο έδαφος (uplighting)

Συνήθως όταν βλέπουμε ένα φωτιστικό μέσα στο έδαφος είναι συνήθως κυκλικού σχήματος το οποίο εγκαθίσταται απευθείας στο έδαφος. Συχνά χρησιμοποιούνται για τον φωτισμό των πεζοδρομίων αλλά και διαδρόμων. Τα χωνευτά φωτιστικά θα αυξήσουν την ορατότητα των λεπτομερειών στην αυλή σας. Η απόδοση τους αυξάνεται όταν αναμειγνύονται με προβολείς, αν μπορέσετε να τα συνδυάσετε τότε θα είναι μια επίσης ισχυρή λύση φωτισμού.

Τα φωτιστικά εδάφους είναι εκτεθειμένα στα καιρικά φαινόμενα. Μέσα σε αυτά συνεπάγονται και η λειτουργία τους μέσα στο έδαφος. Πρέπει λοιπόν να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στο νερό, στη διάβρωση και στα χτυπήματα. Λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών η κατασκευή τους πρέπει να είναι άκρως ανθεκτική.

Τέλος, είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο, μπρούτζο, χαλκό ή ανοξείδωτο ατσάλι και διαθέτουν υψηλό βαθμό προστασίας (IP67 – IP68).

Εξωτερικός φωτισμός με LED λαμπτήρες:

Αρχικά, τα περισσότερα υπαίθρια φώτα τροφοδοτούνταν με λαμπτήρες πυρακτώσεως. Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια στροφή προς λαμπτήρες φθορισμού, αλλά σήμερα βλέπουμε μια ανοδική τάση ως προς την χρησιμοποίηση εξωτερικών φώτων με LED. Οι λαμπτήρες LED είναι πηγές φωτός κατάλληλων ημιαγωγών, που με την εφαρμογή μιας ορισμένης τάσης, έχουν την ιδιότητα να μετατρέπουν το ηλεκτρικό ρεύμα που διέρχεται από αυτές σε ορατό φως. Χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια, εξοικονομούν χρήματα και συνήθως η αντικατάστασή τους γίνεται μετά από πολλά χρόνια.

Ο εξωτερικός φωτισμός LED μπορεί να αντικαταστήσει τους περισσότερους τύπους εξωτερικών φώτων. Οι λαμπτήρες LED είναι ασφαλέστεροι, λιγότερο πιθανό να σπάσουν σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, να διαρκούν περισσότερο και να παράγουν έντονο φως.

Εξωτερικός φωτισμός με ηλιακά LED:

Ο φωτισμός LED έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια καθώς οι καταναλωτές συνειδητοποιούν εμπράκτως την εξοικονόμηση χρημάτων και τα περιβαλλοντικά οφέλη αυτής της τεχνολογίας. Η ηλιακή ενέργεια λοιπόν μοιράζεται αυτά τα οφέλη και έχει επίσης τη δυνατότητα να αυξήσει σημαντικά τα οφέλη αυτά, εξαλείφοντας πλήρως το τρέχον κόστος λειτουργίας.

ηλιακό φωτιστικόΟ ηλιακός φωτισμός LED είναι προφανώς σχεδιασμένος για υπαίθρια χρήση, οπότε σε αυτό το σημείο θα σας ενημερώσουμε σχετικά με τα πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα των ηλιακών φώτων κήπου LED:

Τα ηλιακά φώτα LED δεν απαιτούν καλωδίωση ή σύνδεση στο δίκτυο και δεν χρειάζεται καν να τοποθετήσετε μπαταρίες σε αυτά! Απλά βιδώστε τα στη θέση που επιθυμείτε ή πιέστε τα στο έδαφος αν χρησιμοποιείτε φώτα ηλιακά με ακίδα και είστε έτοιμοι.

Τέλος, ο ηλιακός φωτισμός με LED διαρκεί πολύ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε τα φώτα του κήπου σας έως ότου θέλετε, αντί να το χρειαστείτε.

Μειονέκτημα των ηλιακών φώτων κήπου LED:

Το κύριο μειονέκτημα που αντιμετωπίζουν είναι ότι λειτουργούν με πολύ χαμηλότερη ισχύ εξόδου, πράγμα που σημαίνει ότι εκπέμπουν λιγότερο φως. Αν θέλετε να φωτίσετε μια σκοτεινή περιοχή του κήπου σας, η ηλιακή ενέργεια δεν καλύψει επαρκώς τις ανάγκες σας.

Μια άλλη σκέψη είναι ότι η ένταση του φωτός μπορεί να εξαρτάται από τον καιρό. Μια συννεφιασμένη μέρα θα οδηγήσει σε μικρότερη φόρτιση της μπαταρίας, με αποτέλεσμα χαμηλότερη απόδοση και μικρότερη διάρκεια.

Λαμβάνοντας υπόψη τα υπέρ και τα κατά, οι καλύτερες χρήσεις για ηλιακά τροφοδοτημένα φώτα κήπων είναι για διακόσμηση και όχι για φωτισμό. Χρησιμοποιήστε τα για να επισημάνετε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ή να επισημάνετε τις άκρες ενός μονοπατιού.

Εάν ο φωτισμός είναι η βασική απαίτηση σας, τότε η καλύτερη επιλογή είναι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ή η τροφοδοσία με μπαταρία.

Αγορά φωτιστικών εξωτερικού χώρου

Επιστροφή στη λίστα