Φωτισμός και Διακόσμηση

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα φωτιστικά Βιτρώ

φωτισμός βιτρώ

Κομψότητα από το παρελθόν με φωτιστικά Βιτρώ

Τα γυάλινα φωτιστικά βιτρώ ήταν πολύ δημοφιλείς τον 19ο αιώνα και από τότε έχουν διατηρήσει την φήμη τους ως ένα κομψό και πολυτελές φωτιστικό. Γεννήθηκαν με «πάθος» όχι μόνο λόγω της δημιουργίας περίτεχνων φωτιστικών αλλά και γιατί συνδυάζουν το σχέδιο με την ευχάριστη ποιότητα του φωτός. Τα Βιτρό είναι εμπνευσμένα κυρίως από τους τους πολυελαίους, όπου το φως αντανακλάται στις επιφάνειες του κρυστάλλου και του γυαλιού.

Ο κάθε ύαλος αποτελείται από κομμάτια πολύχρωμου γυαλιού με μόλυβδο. Τα κομμάτια έχουν διαφορετικές υφές και τοποθετούνται σε χάλκινα ή μπρούτζινα φωτιστικά. Τα σχέδια των συγκεκριμένων λαμπτήρων συνήθως αναπαριστούν θέματα φύσης, φτερά παγωνιού, λουλούδια, πεταλούδες, αράχνες και ιστούς.

Τα αυθεντικά βιτρό περιείχαν μεμονωμένα κομμάτια γυαλιών τα οποία ήταν τυλιγμένα σε λεπτό χαρτί και καλυμμένα με φύλλο χαλκού. Επίσης, παράγονταν σε σχήματα κώνου ή σφαίρας ωστόσο τα σχέδια που διατίθενται πλέον διαθέτουν τόσο κλασικό όσο και μοντέρνο στυλ. Σήμερα λοιπόν μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο μέσα από μια μεγάλη ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και σχεδίων που να ταιριάζουν στο δικό σας στυλ διακόσμησης.

Σε ποιόν χώρο θα ταίριαζε ένα φωτιστικό βιτρό;

Στα φωτιστικά θα βρείτε λεπτομερείς απεικονίσεις φυσικών σκηνών μέχρι και πολύ απλά σχέδια τα οποία μπορείτε να ενσωματώσετε σε οποιοδήποτε δωμάτιο.

Ας αναφέρουμε μερικά παραδείγματα:

Ένα βιτρό κρεμαστό φωτιστικό με σταφύλια ή φρούτα άνετα θα μπορούσατε να το τοποθετήσετε στην κουζίνα. Τα λουλούδια όπως και οι νεοσσοί μπορούν να χαρίσουν απίστευτη ηρεμία στο μπάνιο με την καταπληκτική ομορφιά τους. Οι λεπτές, σαρωτικές γραμμές προσθέτουν κομψότητα στα καθιστικά.

φωτιστικά βιτρώ

Τα βιτρό προσφέρουν ευελιξία που ταιριάζει σε οποιοδήποτε χώρο. Η μεγάλη ποικιλία φωτιστικών, το στυλ των λαμπτήρων αλλά και τα χρώματα στα οποία είναι διαθέσιμα, παρέχουν την ευκολία σήμερα στο να μπορείτε να προσθέσετε ένα κομψό στυλ σε οποιοδήποτε δωμάτιο.

Διάφοροι τύποι φωτιστικών βιτρώ:

Τα φωτιστικά βιτρό μπορούμε να τα βρούμε σε διάφορα στυλ όπως οροφής, δαπέδου, αμπαζούρ και επιτραπέζιου λαμπτήρα. Χρησιμοποιήστε τα φωτιστικά δαπέδου για να φωτίσετε τις γωνίες στα οικογενειακά δωμάτια. Επίσης λόγο των πολλών αποχρώσεων οι λυχνίες λειτουργούν καλά ώστε να επιδεικνύουν τις διακοσμητικές πινελιές ή τα έργα τέχνης σε ένα δωμάτιο. Οι πολλές αποχρώσεις χρωμάτων βιτρό μπορούν να προσαρμοστούν στα φωτιστικά οροφής για να μαλακώσουν το φως του περιβάλλοντος στα δωμάτια και στους διαδρόμους. Τέλος μπορείτε να τα χρησιμοποιήστε για τον φωτισμό εργασιών σε χώρους ανάγνωσης αλλά και στα υπνοδωμάτια.

Πως να διακοσμήσετε τον χώρο με φωτιστικά βιτρό:

Ένα φωτιστικό βιτρό μπορεί εύκολα να κλέψει την παράσταση, χρησιμεύοντας ως ένα εντυπωσιακό εστιακό σημείο για να προσανατολίσει το δωμάτιο.

Για  την διακόσμηση μεγάλων χώρων μια πιθανή λύση θα ήταν να συνδυάσετε πολλούς λαμπτήρες στον ίδιο χώρο. Ένα κρεμαστό βιτρό τοποθετημένο στο κέντρο ενός δωματίου θα μπορούσε να συνδυαστεί με ένα ή δύο λαμπτήρες επιτραπέζιους στο πλάι. Για τη δημιουργία μιας καλαίσθητης εικόνας σε ένα χώρο, οι λαμπτήρες με παρόμοια ή συμπληρωματικά χρώματα μπορούν να ταιριάζουν απόλυτα στο ίδιο δωμάτιο.

Στους μικρότερους χώρους, προσέξτε μην τοποθετήσετε πάρα πολλά βιτρό στο ίδιο δωμάτιο γιατί θα φαίνεται γεμάτο και χαοτικό. Τοποθετήστε τους επιτραπέζιους λαμπτήρες στο επίπεδο των ματιών σας, ώστε να μπορείτε να διακρίνετε και να εκτιμήσετε τις απίθανες λεπτομέρειες.

Συνθέστε τον χώρο τοποθετώντας μερικά διακοσμητικά αξεσουάρ γύρω από το δωμάτιο, με σχέδια και χρώματα που συμπληρώνουν τους λαμπτήρες. Αναπαλαιώστε και τοποθετήστε στον χώρο σας παλαιά ρολόγια, πλαίσια εικόνων, καθρέφτες, κηροπήγια, σετ τσαγιού κλπ. Σκεφτείτε να πλαισιώσετε τις χάλκινες βάσεις που χαρακτηρίζουν ένα βιτρό φωτιστικό με άλλα χάλκινα αντικείμενα, όπως αγγεία και γλυπτά.

Τέλος, δοκιμάστε να ανακατέψετε το παλιό με το νέο εισάγοντας μερικά σύγχρονα και διαχρονικά κομμάτια τέχνης στο σπίτι σας.

Πως να καθαρίσετε ένα βιτρώ φωτιστικό:

Εάν το βιτρώ φωτιστικό σας είναι κατασκευασμένο από έγχρωμο γυαλί ή νεφρίτη, μην χρησιμοποιείτε χημικά όπως αμμωνία ή χλωρίνη για να το καθαρίσετε. Αντ’ αυτού, ανακατέψτε λίγο λάδι και λεμόνι σε ένα καθαρό πανί και τρίψτε ελαφρώς το γυαλί. Το καθαριστικό αυτό είναι βασισμένο στο λάδι και το λεμόνι το οποίο συγκρατεί την συγκόλληση μετάλλου με ψηφιδωτό και το προστατεύει από την οξείδωση. Το προϊόν αυτό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για τον καθαρισμό της βάσης του λαμπτήρα.

Ξεσκονίστε τα βιτρό σας με ένα κανονικό φτερό. Εάν έχετε τοποθετήσει το βιτρό φωτιστικό κοντά ή στην κουζίνα, σημειώστε πως, όπως και όλα τα άλλα στην κουζίνα, μπορεί να έχει λίγο λίπος από το μαγείρεμα. Για να το καθαρίσετε φορέστε λαστιχένια γάντια και βάλτε μια μικρή ποσότητα λιποδιαλυτικού σε ένα ύφασμα για να καθαρίσετε το αμπαζούρ και τη βάση του.

Επιλέγοντας προσεκτικά, τα φωτιστικά σας μπορούν να είναι έργα τέχνης από μόνα τους και να κατευθύνουν το μάτι όπου κι αν είναι εγκατεστημένα. Μπορούν να φωτίσουν τη σκοτεινότερη γωνία και να μετατρέψουν την πιο σκοτεινή εσοχή σε ομορφιά.

Τέλος, πάντα να αγοράζετε την καλύτερη ποιότητα που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά, σε ένα στυλ και μέγεθος το οποίο να συμφωνεί με το δωμάτιο και το γενικό θέμα.

 

Επιστροφή στη λίστα

Related Posts